Горох використовується для приготування супів і других страв, таких, як горохова каша.
У наш годину горох зазвичай варять або тушкують. Нагрівання руйнує клітинні стінки і робить смак солодшим, а поживні речовини - більш доступними.
Під час Середньовіччя горох поряд з кормовими бобами і сочевицею був важливою частиною харчування більшості людей на Близькому Сході, в Північній Африці і Європі [8]. До XVII і XVIII століть стали вживати «зелений горошок», тобто незрілий горох відразу після збору. Це особливо відноситься до Франції і Англії, де вживання в їжу зеленого горошку, як казали, було «і модою, і божевіллям» [9]. У цей період англійцями були виведені нові культурні сорти гороху, які стали відомі як «садовий» (англ. Garden pea), або «англійський» (English pea) горох. Популярність зеленого горошку поширилася в Північну Америку. Томас Джефферсон виростив понад 30 сортів гороху в своєму маєтку [10]. З винаходом процесу консервування та заморожування продуктів зелений горох ставши доступним цілий рік, а не тільки навесні, як раніше.
Свіжий горох часто вживають у вигляді гарніру, вареним і приправленим маслом і / або м'яким п'ятою. Сіль і перець зазвичай також додаються до гороху, але коли він вже подано до столу. Свіжий горох використовується також для приготування м'ясного ясного пирога, випеченого в горщику (формі), салатів і запіканок з рісу або картоплі з овочами. «Стручковий» горох (особливо його солодкі сорти) використовується при смаженні, особливо в американо-китайської кухні [11]. Зібрані «стручки» гороху погано зберігаються, кращий спосіб їх зберігання - сушіння, консервування або заморожування протягом декількох годин після збору врожаю.
В Індії свіжий горох використовується в різних стравах, таких як aloo matar (картопля з горохом, приправлений каррі) або matar paneer (сір з горохом), хоча свіжий горох може бути замінений і замороженим горохом. Горох їдять також сірим. У Тринідаді і особливо в Гайані, де основне населення - індійці, лущений горох використовується для приготування Dhal dhal.
Висушений горох часто просто жують. В Японії, Китаї, Таїланді та Малайзії, на Тайвані горох обсмажують, солять і їдять як закуску. У Великобританії висушений жовтий лущений горох використовується для приготування горохового пудингу, або «горохової каші» (англ. Піз pudding, або піз porridge). У Північній Америці настільки ж традиційне блюдо - гороховий суп з лущеного гороху (split pea soup).
Гороховий суп їдять у багатьох інших частинах світу, включаючи Північну і Центральну Європу, в Росії, Ірані, Іраку та Індії. Традиційне шведське блюдо швед. ärtsoppa, яке готують з гороху, було особливо популярно серед бідних.
У китайській кухні ніжні проростки гороху зазвичай готуються в обсмаженому вигляді. Селяни збирають їх, як листя чаю.
У Греції, Тунісі, Туреччині, на Кіпрі і в інших частинах Середземномор'я горох додають у спекотне з м ясом і картоплею.
В Угорщині та Сербії гороховий суп часто подається з галушками і гострим червоним перцем.
В Англії популярна страва, відоме як «м'який горох» (англ. Mashy peas). Для його приготування беруть висушений мозкової горох, вимочують його і і розминають до консистенції пюре. Спочатку блюдо було відомо тільки на півночі Англії, але тепер його подають в Англії повсюдно до риби зі смаженою картоплею або пирогів з м'ясом. Бікарбонат натрію іноді додається, щоб пом'якшити горох. У 2005 році опитування двох тисяч чоловік показав, що горох - сьомий британський улюблений овоч [12].
Оброблений горох - це зрілий горох, який був висушений, замочений, а потім пройшов гарячу обробку для запобігання псуванню. У готовому вигляді горох іноді продається висушений і покрить васабі, сіллю або іншими спеціями.
Основні | |
---|---|
Тип | Органічні продукти |
Країна виробник | Україна |
- Ціна: Ціну уточнюйте