Опис харчової добавки
Лимонна кислота (Citric Acid, Е-330) - натуральний або синтетичний антиоксидант. Міститься в багатьох плодах: цитрусових, журавлині, гранатах, ананасах. Смак чисто кислий, що не терпкий. Бере участь в обміні речовин в організмі.
Виявляє загальні для всіх карбонових кислот властивості. Солі та ефіри лимонної кислоти називаються цитратами. При нагріванні вище-175 ° C розкладається на вуглекислий газ і воду.
Лимонна кислота зареєстрована як харчова добавка з кодом E-330
Отримання лимонної кислоти Е-330
Лимонну кислоту раніше отримували з соку лимона і біомаси махорки. В даний час основний шлях промислового виробництва - біосинтез з цукру або цукристих речовин (меляса) промисловими штамами цвілевих грибів Aspergillus niger, або шляхом бродіння солодких відходів цукрового виробництва - меляси.
Крім того лимонну кислоту виділяють з рослинної сировини - лимона, листя махорки, відходів ананасів.
Вплив на організм
Нешкідлива. Бере участь у метаболізмі (обмін речовин). Зустрічається індивідуальна непереносимість лимонної кислоти
застосування
Лимонна кислота (Е-330) широко застосовується як смакова добавка в харчові продукти. Є практично у всіх фруктових і овочевих соках, кондитерських виробах, соковмісних напоях.
Лимонна кислота є частиною багатьох косметичних препаратів: еліксир, лосьйонів, кремів, шампунів, фіксаторів волосся і т.д. Тут вона використовується, в основному, як регулятор рН (ругулятор кислотності).
В олійно-жирової промисловості лимонна кислоти охороняє продукцію від розтлінного дії знаходяться в них слідів важких металів, шляхом утворення з ними комплексних сполук. Таким шляхом значно знижується ймовірність прогоркания жирів, маргаринів і тваринного масла.
- Ціна: 105 000 ₴/т